Patchwork is schilderen met lapjes stof

Patchwork is fantaseren met lapjes stof tot een gedroomde creatie. De lapjes (patch betekent lapje stof) van verschillend materialen kunnen in verschillende kleuren, dessins en vormen aan elkaar worden gezet, waardoor er ontelbare mogelijkheden zijn om tot iets moois en origineels te komen.

In de 18e en 19e eeuw werd patchwork in Amerika en Europa veel toegepast. Van kleine lapjes stof kon een warme deken worden gemaakt. Hiervoor werden vooral stukken van gedragen kleding gebruikt. Patchwork is namelijk ontstaan in een tijd waarin het economisch niet zo goed ging. Deze handwerktechniek wordt quilten genoemd. De lapjesdeken (toplaag) krijgt een achterkant. Ertussen komt een tussenvulling die van wol, katoen of synthetisch materiaal is gemaakt. Het op elkaar naaien van deze drie lagen heet quilten. Het quilten wordt ook in allerlei fraaie patronen gedaan (bron Wikipedia).

Het is nu een gezellige hobby waarbij veel wordt samengewerkt en waarbij vaak patronen onderling worden uitgewisseld of wordt overlegd over technieken. De Patchworkgroep komt op de maandagmiddag van twee tot vier uur om de veertien dagen bijeen in het Nivoncentrum. U bent van harte uitgenodigd om een proefles bij te wonen. Het seizoen start altijd in september, de eerste of tweede even week van de maand. Bel voor welke datum dan even met Remke. En de koffie of thee (vaak met iets lekkers of anders is er ook nog de goedgevulde Nivon koekjestrommel) staat klaar.

Informatie over patchwork: Remke Veerling 06-22335897

Informatie

Nivoncentrum Hengelo Lodewijkstraat 1/ hoek Berfloplein 7553 LB Hengelo
074-2431879

Inlichtingen bij Remke Veerling

  • telefoon: 06-22335897
Nivon is meer

Fotogalerij – Bekijk de kunstwerkjes van de Nivon Patchworkgroep