nivon

Walter Tuenter – documentaire 85 jaar Twentekanaal bij Nivon Hengelo

nivonMet explicatie van Walter Tuenter op dinsdagavond 6 februari 2024 0m 8 uur

“Er is ooit een boek geschreven over de aanleg van het Twentekanaal met als titel: ‘Met bloedende handen gegraven’. 

Het was in 2021, 85 jaar geleden, dat het laatste stuk van het Twentekanaal werd gegraven. Duizenden werkloze Tukkers hebben meegeholpen bij de aanleg van de waterweg. De Hengelose filmmaker Walter Tuenter maakte er, samen met diverse leden van de Hengelose Videofilmclub, een anderhalf uur durende documentaire over. In de documentaire vertelt historicus Marinus van Rooij over de geschiedenis van het kanaal, die voor een groot deel met de hand gegraven moest worden, maar ook over de al eerder aangelegde Twentse waterwegen, zoals het Overijssels Kanaal en het Kanaal Almelo-Nordhorn. Het eerste deel van het kanaal, tussen Eefde en Goor, werd nog met machines gegraven. Toen de crisis uitbrak en Twente kampte met veel werklozen, werden deze mensen ingezet bij de aanleg van het deel van Goor tot Enschede. Marinus van Rooij’s vader was een van de mensen die meehielp bij het graven.

De film is opgedeeld in zeven hoofdstukken: de geschiedenis, de voorbereiding, de aanleg, de waterhuishouding, het kanaal in de oorlog en de bevrijding, het heden en de toekomst van het kanaal en de film eindigt met een geweldige boottocht over het huidige kanaal met alle bezienswaardigheden onderweg.

Wat is Nivon Hengelo?

Nivon Hengelo heeft 500 leden die samen meer dan dertig verschillende activiteiten ondernemen. We zijn altijd in voor nieuwe ideeën of activiteiten en maken daar graag ruimte voor. Een honderdtal vrijwilligers tekent voor de totale organisatie, waardoor de kosten zo laag mogelijk zijn. Daarom is deelname voor iedereen en elke beurs mogelijk.

Nivon Hengelo heeft een eigen website waarop het complete programma te lezen is. Klik hier.

Nivon Hengelo is een onderdeel van Nivon Natuurvrienden Nederland.

Nivon Natuurvrienden Nederland is een open vereniging waarin mensen met en voor elkaar werken aan een samenleving die eerlijk is en groen. Nivon faciliteert op allerlei manieren duurzame vrijetijdsbesteding en baseert zich op sociaal-democratische beginselen. Nivon heeft afdelingen, landelijke werkgroepen, natuurvriendenhuizen en kampeerterreinen, telt 20.000 leden en is lid van NFI (Nature Friends International).

Wat kun je zoal met Nivon Nederland?

OVERNACHT in een NATUURVRIENDENHUIS of op een KAMPEERTERREIN

Ga mee op REIS, op ZOMERKAMP of WATERSPORTKAMP

Doe mee aan een ACTIVITEIT, WORKSHOP of ARRANGEMENT

Voor meer informatie, klik hier.nivon logo