boeken

Kazimir Malevitsj Russisch Schilder

boeken‘Een gezicht op een schilderij is een jammerlijke parodie op het leven’

Kazimir Malevitsj is een van de belangrijkste en invloedrijkste kunstenaars van de 20e eeuw. Hij wordt geboren in Kiev en weet al vroeg dat hij schilder wil worden.
Europese invloeden.
Als student ziet hij in Moskou de kunstcollecties van Morozov en Sjoekin, Russische zakenmensen die Matisse, Cézanne, Gaugain en andere Europese kunstenaars verzamelen. Malevitsj raakt gefascineerd door Europese stromingen als het fauvisme, het kubisme en het symbolisme. Hij experimenteert met deze stromingen in zijn eigen werk dat in de begintijd vooral geïnspireerd is door het Russische platteland.
Abstracte en geometrische kunst
boekenAls schepper van een abstractie die hij zelf suprematisme noemt, is Malevitsj vooral bekend door een in essentie abstracte en geometrische schilderkunst (Zwart vierkant, Wit vierkant, Rood Vierkant), die begrepen moet worden als een synthese en hoogtepunt van diepgaand en volhardend onderzoek. Malevitsj heeft zich behalve met schilderkunst, ook met vele andere kunstuitingen beziggehouden, zoals architectuur en toegepaste kunst. Daarnaast heeft hij zijn ideeën en opvattingen in vele geschriften verwoord.
Malevitsj: de man en zijn tijd(genoten)
Wie is de man achter de kunst? In welke tijd leeft hij en ontstaat zijn werk? Malevitsj groeit op in het conservatieve aristocratische Rusland, juicht de Revolutie van 1917 en alle vernieuwingen toe en moet uiteindelijk onder het Stalinistisch regime zien te overleven. Net als zijn tijdgenoten als Chagall, Tatlin en Larionov is Malevitsj een veelzijdig kunstenaar wiens werk veel anderen in de 20e en 21e eeuw heeft beïnvloed.
boekenEen lezing door Marie Thérèse ter Haar op dinsdagavond 1 maart 2022 om 8 uur in het Nivon Hengelo centrum.

Wat is Nivon Hengelo?

Nivon Hengelo heeft 500 leden die samen meer dan dertig verschillende activiteiten ondernemen. We zijn altijd in voor nieuwe ideeën of activiteiten en maken daar graag ruimte voor. Een honderdtal vrijwilligers tekent voor de totale organisatie, waardoor de kosten zo laag mogelijk zijn. Daarom is deelname voor iedereen en elke beurs mogelijk.

Nivon Hengelo heeft een eigen website waarop het complete programma te lezen is. Klik hier.

Nivon Hengelo is een onderdeel van Nivon Natuurvrienden Nederland.

Nivon Natuurvrienden Nederland is een open vereniging waarin mensen met en voor elkaar werken aan een samenleving die eerlijk is en groen. Nivon faciliteert op allerlei manieren duurzame vrijetijdsbesteding en baseert zich op sociaal-democratische beginselen. Nivon heeft afdelingen, landelijke werkgroepen, natuurvriendenhuizen en kampeerterreinen, telt 20.000 leden en is lid van NFI (Nature Friends International).

Wat kun je zoal met Nivon Nederland?

OVERNACHT in een NATUURVRIENDENHUIS of op een KAMPEERTERREIN

Ga mee op REIS, op ZOMERKAMP of WATERSPORTKAMP

Doe mee aan een ACTIVITEIT, WORKSHOP of ARRANGEMENT

Voor meer informatie, klik hier.nivon logo