boeken

IetsTheater Nivon Hengelo zevende editie bijlage

Bijlage bij gelijknamig bericht

boekenEen zonnige zomergroet van Ans Surfer.

Ans kan goed fotograferen en heeft van haar prachtige opnames nogmaals een kleurig zomerboeket samengesteld als zomerse groet die ze hierbij aanbiedt aan alle lezers van IetsTheater.
Kijken – klik hier.

 

 

boekenSjoukje en Dagro gaan weer echt dansen

Het goede nieuws is dat Sjoukje weer life is gaan dansen op de binnenplaats van het centrum. Een verslag van de eerste dansmiddag.
“Het was niet echt droog. De kindergroep heeft het grootste gedeelte buiten kunnen dansen, dat gaat goed genoeg. Aan het eind begon het te regenen en heb ik ze hun schoenen op de mat uit laten doen en zonder iets aan te raken (behalve de vloer) in een kring nog wat zitdansjes laten doen.
Bij de tieners heeft het bijna de hele tijd geregend. Maar ik had zo’n vermoeden dat de tieners graag wilden bijpraten en heb de les toch door laten gaan. Ze hebben één dans buiten gedaan en verder op de grond verspreid over de hele zaal zitdansjes gedaan en gekletst. Dat ging prima: natte schoenen waren uit, ze hebben nergens aan gezeten en ik ging er maar vanuit dat op de grond zittend 1,5m bij elkaar vandaan een zitdans doen voor tieners niet als sporten wordt gezien. Dat is niet elke week leuk, maar wel de eerste keer dat je elkaar weer ziet”

boekenWandelen – veel meer wandelen

Wandelen ook van uit de stoel valt goed in de smaak. Kijk maar naar de enorme hitscore. Dit 10KM wandelgroep beeldverslag is uit 2012. Bijna historie. Gemaakt door; Annemiek Hozemans en Peter Benjamins. Klik op bijgaande link en ga er rustig voor zitten en zie heel veel oude bekenden voorbij komen: klik hier.

Marian Assink (met Frits) wandelt in alle oorden van Europa en Twente. Ze maakte van hun tocht over het Twentepad een prachtig beeldverslag. Het eerste gedeelte van de film is om technische redenen van internet teruggetrokken. Dit tweede deel van Twentepad is in prima staat. Kijken, klik dan hier,

Laatste kans: woensdagmiddag 17 juni van twee tot vier is de laatste Boeken- en Puzzelmarkt.

Met vriendelijke groet, Jaap.
Woensdagmiddag van 14:00 tot 16:00 uur is de grote zaal opengesteld. In de zaal zijn 4 groepen tafels ingericht met boeken en 1 groep met legpuzzels. Zie bijgaande foto’s. Zowel de boeken als de legpuzzels zijn overzichtelijk gerangschikt zodat ze zijn te beoordelen zonder ze aan te raken. Romans en thrillers zijn beschikbaar voor € 1,00 en € 2,00. Legpuzzels vanaf 1000 stukjes voor € 2,00 en kleinere voor € 1,00.
De grote zaal is zo ingericht dat aan de 1,5 meter regel goed te voldoen is. De uitgestalde boeken en puzzels zijn vrij van virussen.

Toon Kolenberg:

Toon heeft de afgelopen edities gekleurd met zijn gedichten. Hij stuurde ze op vanuit Abcoude, snel per mail. En tot onze verrassing schreef hij onderstaand:
Ondanks dat mijn vrouw Emanuella (roepnaam Emie) en ik alweer geruime tijd weg zijn uit Hengelo, worden we weer helemaal opgefrist over het Nivon gebeuren. Ook van de Bosbeek krijgen wij nog nieuwsbrieven toe gestuurd. Zo`n 18 jaar zijn wij daar huiswacht geweest, vaak 2 of 3 weken per jaar. Eerst vanuit Vinkeveen, daarna vanuit Hengelo, en tot voor enige jaren Abcoude. Altijd per trein en fietsen mee. Officieel zijn wij daar gestopt, maar nog 3 jaar geleden zaten ze erg omhoog met Kerstmis, dus vooruit maar weer!
Wij zijn een echtpaar met vier, inmiddels volwassen kinderen, en 9 kleinkinderen waar van de jongste 5 jaar is en de oudste 24. Toen wij begin vorige eeuw verhuisden van Vinkeveen naar Hengelo, bij Woongroep `t Roer Om in de Wijk Slangenbeek liepen wij zo vanuit ons huis het nog onbebouwde ruige land in met de zandpaden. Maar dat lukte nog maar voor een paar jaren. Al vrij snel zagen wij vanuit ons mooie stekkie de ene wijk na de anderen verrijzen. : Broek Zuid, Broek Noord en Dalmeden. Ons mooie stekkie: Belgradostraat 59, De tuin van de voormalige bewoonster, Nel Hartog. Oprichtster samen met o.a. Ger Berwald van 55+ Woongroep `t Roer Om.
Naast onze woning was nog een ruig stukje land met diepe kuilen en hoge bergen grond en een paar klimbomen; een ideale spannende plek voor opgroeiende buurt kinderen. Als onze drie kleinkinderen Jesse, Jochem en Stijn overkwamen vanuit Uithoorn, speelden zij daar ook graag. Helaas moest alles, ondanks protest, geëgaliseerd worden.
Nooit meer spelende kinderen gezien op die plek.

We kozen daarom de twee volgende gedichten van Toon als herinnering aan de Hengelose periode:

 

De Koekoek al gehoord?

Mei 2000. In de eerste week
melde de Koekoek zich nabij
de Slangenbeek.
Wij wonen hier nog maar sinds
kort, om precies te zijn in
Roershoek.
Het is mooi wonen daar werd
ons verteld, dichtbij Het Broek.
En inderdaad, het was mooi,
en…. We hoorden de Koekoek.

Al snel werd `t Broek
Broek – Zuid.
Nog even hoorden wij de
Koekoek, helder en luid.

Het klonk als een afscheid
voor altijd.
De Koekoek zei: “Kop op
(niet wetend van Broek-Noord)
ik verhuis hoger op”
Nu wordt hij daar nog even
gehoord

Maar niet voor lang:
Door expansiedrang
(want nog is Hengelo niet
tevreden:}
Het doet aan landje pik:
Dalmeden.

Gedicht: Geluidsoverlast in Slangenbeek.

Citaat Koos van Zomeren:
Volgens mij is diefstal van de stilte de meest voorkomende vorm van kleine criminaliteit.

(helaas – Toons gedichtregels kon om technische redenen niet geplaatst worden. De bijgaande tekst lukte wel)

Kunnen we (of konden we) van de zang van de Wielewaal alleen in voorjaar en zomer
genieten, de Motormaaier en zijn neef de Bosmaaier zijn tot diep in het najaar te beluisteren.
En… zoals je bij vogels zomergasten en wintergasten hebt, zo ook bij de gemotoriseerde
tuinhulpen: De Takjesversnipperaar wordt op mooie zondagen in menig tuin gehoord, en in najaar en winter is er nog meer muzikaal gelazer: De Bladblazer.

Toon Kolenberg. Achter de Kerken Abcoude. 2019
Eerder in Hengelo. Woongroep `t Roer Om. 1997