excursie

Museumbusreis “Hoe het was met de bus naar Het Loo”

Nivon Regio Twente organiseert al jaren museumbusreisen naar moeilijk bereikbare musea – een verslag van een reis

Om 9.00 ’s morgens zouden we vanuit Enschede vertrekken en dat lukte prima. Iedereen was op tijd en had er zin in. Het weer was de week daarvoor heel slecht, maar wij troffen het dat ’t die zondag stralend mooi weer was en een lekkere temperatuur.

In Het Loo hebben ruim 300 jaar Oranjes gewoond. De eerste bewoners waren Koning-Stadhouder Willem III en Koningin Mary. Het paleis wordt inmiddels niet meer bewoond en is een museum geworden. Prinses Margriet en haar man Pieter wonen weliswaar op Het Loo, maar in een eigen bungalow, buiten het zicht van het Paleis.

We waren lekker op tijd, dus het was nog niet zo druk. De meesten van ons gingen eerst even kijken bij de Koninklijke Stallen (o.a. met oude voertuigen). Daarna verspreidden we ons. Natuurlijk gingen we kijken in het Paleis. Wat nu nog kon, want volgend jaar januari gaat het Paleis dicht voor een grondige restauratie. Persoonlijk hoop ik dat men het Paleis dan ook wat aantrekkelijker inricht, want nu heb ik het meer ervaren – sorry voor de onparlementaire uitdrukking – als een opslagplaats voor oude meubels. Op zich stuk voor stuk kostbare kunstwerken, maar bijna elke ruimte stond erg vol meubels waardoor ze wat minder goed tot hun recht kwamen.

Buiten in de Paleistuin was het ook nog heel goed toeven. En – Nivonners eigen – zag ik dat velen van ons ergens een bankje vonden waar de meegenomen boterhammetjes opgegeten werden. Maar ook in het restaurant zag ik later nog vele bekenden genieten van wat lekkers. De in Engelse landschapsstijl ingerichte tuin lag er heel fraai bij. Dankzij het ideale weer hebben velen van ons de tuin dan ook bezocht. Enkelen gingen zelfs nog even buitengaats. Met jetoegangskaart kon je ook buiten de paleistuin in het kroondomein wandelen en later via de achteringang weer in de paleistuin terugkomen.

Voldaan stapten we om 4 uur weer in de bus van Baba Reizen, die ons veilig terugreed naar ons startpunt.

Al met al konden we terugkijken op een geslaagde dag!

Marlien Nijhuis